FLAVONOIDI I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA, ANTIMIKROBNA I ANTITUMORNA SVOJSTVA I KAPACITET : FLAVONOIDI - NJIHOVA SVOJSTVA I KAPACITET - Ilic Todorovic, Violeta; Piric, Sladjana (PONS - medicinski časopis, 2023)
Cilj rad je da se kroz pregled dostupnih publikovanih radova analiziraju rezultati istaživanja i prikažu opšte karakteristike flavonoida, uključujući njihov biosintetski put i osobenosti sekundardnog metabolizma. Takođe, rad prati i antioksidativna, antimikrobna i antitumorna svojstva i kapacitet flavonoida.Flavonoidi uključujuću flavone, izoflavone i antocijanidine i formiraju se putem kondenzacije fenilpropanoida učešćem tri molekula malonil koenzima A. Sinteza flavonoida počinje od fenilalanina, pomoću enzima fenilalalnin amonijum liaze (PAL) koja katalizuje oslobadjanje fenilalanina, uz nastanak cimetne kiseline i izdvajanja amonijaka. Različitim eksperimentalnim studijama je dokazano da  je fenilalanin prekursor velikog produkata sekundardnog metabolizma fenolnih jedinjenja. Stručna literatura ističe da o-dihidroksilacija B-prstena doprinosi antioksidativnoj aktivnosti flavonoida, dok antimikrobna svojstva određuje prisustvo (+)-katehina i kvercetina protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Kad je reč o antitumorskim svojstvima uticaj ima antioksidativna aktivnost, regulacija proteina p53, inhibicija aktivnosti protein kinaza i apoptoza.
Keywords: flavonoidi, fenolna jedinjenja, antioksidativna svojstva, antimikrobna svojstva, antitumorna svojstva