PROCJENA KOGNITIVNOG STATUSA KOD STARIH OSOBA U ZAJEDNICI - Zivanovic, Srdjan (PONS - medicinski časopis, 2023)
Uvod. Starenje se karakteriše gubitkom sposobnosti u psihičkom i u fizičkom smislu. Detaljna procjena kognitivnog statusa može omogućiti ranu identifikaciju visokorizičnih bolesnika koji su kandidati za demenciju. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati kognitivni status kod starih osoba preko 65 godina starosti koji borave u zajednici i potencijalne faktore rizika koji doprinose nastanku demencije.Materijal i metode. Istraživanje je dizajnirano po principu studije presjeka. U istraživanju su korišćeni opšti upitnik, subjektivna i objektivna procjena ispitanika, Mini Kog procjena.  Od statističkih testova korišćen je χ2 kvadrat test, a za analizu povezanosti, korišćena je Pirsonova korelaciona analiza. Kao nivo statističke značajnosti uzeta je uobičajena vrijednost  p
Keywords: starost; instrumenti; kognitivna procjena; demencija; stare osobe