Topikalne farmaceutske formulacije za negu kože izložene jonizujućem zračenju - Milutinov, Jovana; Pavlovic, Nebojsa (PONS - medicinski časopis, 2023)
Radioterapija, odnosno primena jonizujućeg zračenja, predstavlja jedan od glavnih modaliteta savremenog lečenja kancera. Ipak, jedno od najučestalijih neželjenih dejstava ovog vida terapije jeste radiodermatitis. Danas, ne postoji jedinstveni stav o adekvatnoj terapiji radiodermatitisa, mada postoje osnovne preporuke koje treba slediti tokom radioterapije. Cilj ovog istraživanja je bio da se napravi pregled savremenih preporuka tokom radioterapije radi prevencije radiodermatitisa u vidu primene ili izbegavanja primene određenih topikalnih farmaceutskih formulacija. Vođenje adekvatne lične higijene se navodi kao opšta preventivna mera u većini studija. Osnovne preporuke koje treba slediti uključuju nošenje široke odeće, upotrebu električnog brijača, topikalnih preparata za zaštitu kože od sunca, hidratantnih krema, izbegavanje upotrebe alkohola i cigareta. Prema Međunarodnoj asocijaciji za suportivnu negu obolelih od karcinoma (MASCC), jedina preporuka za prevenciju i tretman radiodermatitisa je nežno pranje upotrebom blagog sapuna, kao i upotreba topikalnih steroida i srebro sulfadiazina. Pojedine studije navode mogućnost upotrebe fotobiomodulatorne terapije u prevenciji radiodermatitisa, kao i nekortikosteroidnih topikalnih preparata poput krema na bazi aloje, hijaluronske kiseline, nevena i gaveza. Utvrđeno je da treba izbegavati upotrebu komedogenih topikalnih preparata, onih koji sadrže alkohol, benzoil peroksid i/ili voćne kiseline, kao i onih koji sadrže potencijalne kontaktne alergene i iritanse. Adekvatne smernice potkrepljene jakim dokazima i konsenzusom ne postoje, a veći broj preporuka je kasnije opovrgnut. Neophodna su dalja istraživanja u ovoj oblasti radi pronalaženje optimalnijeg rešenja problema radijacijskog dermatitisa.
Keywords: radiodermatitis; radioterapija; senzitivna koža; toksičnost kože