IZVEŠTAJ SA SKUPA: Kongres Evropske Asocijacije Medicinskih Onkologa, Pariz, Francuska, 6-8 mart 2023 godine - Jurišić, Vladimir (PONS - medicinski časopis, 2023)
Evropsko udruženja Medicinske onkologije (ESMO) organizuje mnogobrojne skupove iz raznih oblasti onkologijesa fokusom na pojedine vrste tumora. Medjutim ovaj kongres ESMO udruženja pod nazivom  TAT (ciljana terapije protiv raka) je bio specijalno fokusiran na bazična istraživanja u onkologiji kao i na ispitivanje i kreiranje novih vrsta terapije kako u eksperimentalnim uslovima tako i ispitivanje novih lekova u svim fazama predkliničkog i kliničkog istraživanja. Kongres je obuhvatao razne teme podeljene u nekoliko sekcija, diskusija i okrugle stolove gde su razmatrani efekti najnovijih istraživanja i primene novih terapijskih postupaka koji se intenzivno razvijaju u poslednjih desetak godina. Interesante sekcije su bile  posvećene ćelijskoj terapiji sa posebnim osvrtom na CAR-T ćelijsku terapiju koja pojačava rad imunskog sistema i održava bolest u remisiji, kao i vurusima izazvanih tumora i mogućnosti primene vakcinacije kod takvih vrsta tumora. Odredjivanje i procena bioloških markera je istaknuto kao veoma važno kako bi se procenio efekat svih  novih terapija usmerenih na personalizovanu i preciznu medicinu.  Poznato je da klasična hemioterapija pokazuje limitirane efekte kao i toksična dejstva na hematopoezu i druga tkiva, te je osnovni cilj ovog kongresa bio razmatranje lečenja  zasnovanog na savremenim principima imunoterapije i takozvane target (ciljane) terapije. Kako je kancerogeneze složen proces i predstavlja akumulaciju genskih grešaka razumevanje složenih molekulaskih mehanizama kancerogeneze je ujedno i osnova za primenu novih savremenih terapijskih postupaka. Blokatori Tirozin Kinaznih Receptora (TKI) je diskutovano u raznim vrstama tumora, prednosti i toksičnost terapije.  Raniji principi imunoterapije su bili usmereni na jačanje imunskog sistema uz pomoć imunostimulatora. Medjutim takav vid lečenja je pokazivao mnogo toksičnih efekata, i zbog toga su novi pravci istraživanja danas uglavnom zasnovani na blokadi supresivnih efekata tumora na ćelije imunskog sistema. Savremena imunoterapija primenjuje takozvane blokatore imunoloških kontrolnih tačaka koje dovode do povećanja citotoksičnosti. Blokada ključnih molekula kao što su PD-1 ili CTLA-4 koje postoje na  ćelijama imunskogg sistema dovodi do povećanja citotokičnosti ćelija imunskog sistema na tumorske ćelije. Osim direktne blokade molekula na površini ćelija istaknut je i značaj blokade imunosupresivnih citokina kao što su TGF-beta, FGF  i drugih medijatora koji postje u supresivnoj okolini tumora , pa se i na  taj način blokiranjem imunosupresnih molekula takodje pojačava efektorska fukcija imunskog sistema. Interesantna je takodje i primena kombinacije blokatora imunskih molekula zajedno sa blokatorima signalnih molekula uključenih u kancerogenezu jer se tima na dva načina pojačavaju efekti. Posebno je bilo interesantno istraživanje koje je sprovedeno kod pacijaneta sa mutacijom EGFR i ekspresijom PDL-1 koji je ekpsrimiran u preko 50 % na tumorskim ćelijama. Ovaj kongres je ukazao da postoje opcije da se produži preživljavanje pacijenata sa raznim vrstama tumora i da se poboljša lečenje onkoloških pacijenata. Medjutim, pristupačnost i dostupnost ovih terapija nije još uvek omogućena u svim državama, njihova primena je komplikovana, te svi zajedno treba da radimo na sprovodjenju i primeni novih oblika lečenja.
Keywords: Oncology; New therapy