Uticaj Covida 19 na obuhvat imunizacijом dece obaveznim vakcinama u Republici Srbiji - Zlatanović, Milena; Krstić, Bojana; Despotović, Milena; Krstić, Miloš; Milovanović, Marija (PONS - medicinski časopis, 2023)
Uvod: Zarazne bolesti su oduvek bile izazov za medicinu i zdravstvene radnike. Pored ogromnog napretka medicine one i sada predstavljaju veliki problem javnog zdravlja. Pandemija izazvana Covid 19 to i pokazuje. Usled same pandemije, preopterećenosti zdravstvenog sistema, straha od infekcije, relokacije zdravstvenih resusursa, kako bi se odgovorilo na pandemiju i drugih mera za kontolisanje i suzbijanje infekcije došlo je do remećenja rutinske usluge imunizacije dece širom sveta.Cilj rada je da ispitamo uticaj Covida 19  na učestalost imunizacije dece obaveznim vakcinama.Metod rada: Retrospektivnom analizom podataka iz godišnjih izveštaja SZO i Instituta za javno zdravlje Republike Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” dati su uporedni podaci o obuhvatu obaveznom vakcinacijom protiv zaraznih bolesti  u Republici Srbiji.Rezultati istraživanja: Rezultati petogodišnje analize u Republici Srbiji ukazuju da je obuhvat preko 95% ispunjen samo kod  imunizacije protiv tuberkuloze, dok je protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja obuhvat od 95% bio do 2019. godine, da bi se kasnije beležio pad. U 2021. godini se vidi procentualni pad kod svih vakcina osim vakcine protiv tuberkuloze, a najmanji obuhvat je kod  MMR vakcine (74,8%). U Srbiji je 2020. u odnosu na 2019. procenat vakcinisanih MMR vakcinom opao za 9,9%, odnosno za 3,3% 2021. u odnosu na 2020. Godinu, a podaci za centralnu Srbiju pokazuju pad od 11,6% u vremenskom periodu od 2019. do 2021. godine.Zaključak: Trend pada u obuhvatu imunizacijom obaveznih vakcina u Srbiji prati globalni trend, izuzev MMR vakcine kod koje se u Srbiji beleži značajno veći pad.Ključne reči: Covid 19, Pandemija, Obavezna vakcinacija, Obuhvat vakcinacijom