Učestalost uzročnika infekcija urinarnog trakta kod pacijenata sa teritorije Grada Prokuplja - Bogdanović, Svetlana; Zlatković, Ivana; Zlatanovic, Zvonko; Randjelovic, Dobrila; Vacic, Nebojsa (PONS - medicinski časopis, 2023)
Svake godine u svetu se dijagnostikuje oko 150 miliona ljudi sa nekim vidom urinarne infekcije. Infekcije urinarnog trakta su druge po učestalosti, odmah iza respiratornih infekcija. Cilj ovog rada je mikrobiološka analiza urina pacijenata primarne zdravstvene zaštite sa teritorije opštine Prokuplje. Šestomesečna analiza urina sadržala je ukupno 706 uzoraka. Od testiranih uzoraka pozitivno na patogene mikroorganizme bilo je 388 (54,96%). Najzastupljeniji patogen je E. coli sa udelom od 67,52% u odnosu na broj pozitivno testiranih uzoraka. Zatim slede Proteus spp. sa 10,57%,  Enterococcus spp. sa 9,54%, Enterobacter spp. sa 5,67%, Klebsiella spp. sa 2,58%, Psedomonas aeruginosa sa 1,55%, S. aureus sa 1,03% i C. albicans i Gardnerella vaginalis sa po 0,77% u odnosu na broj pozitivno testiranih uzoraka. Prema polnoj distribuciji od Gram-negativnih bakterija među ženama najzastupljenija je Proteus spp. (82,93%), dok je kod muškaraca najzastupljenija Klebsiella spp. (80%). Od Gram-pozitivnih bakterija S. aureus i Gardnerella vaginalis su 100% prisutne samo u ženskoj populaciji, kao i C. albicans. Prilikom izbora terapije antibioticima kod pacijenata sa urinarnim infekcijama, jako je bitno usaglasiti terapiju sa životnim dobom i polom pacijenta.
Keywords: urinarne infekcije, urin, mikroorganizmi