Upotreba benzodiazepina u populaciji od 18 do 40 godina u opštini Bijelo Polje - Bošković, Vasilije; Vlaović Bošković, Jelena; Mihaljević, Olgica B; Đorđević, Jelena; Tomović, Filip; Babović, Batrić (PONS - medicinski časopis, 2023)
Cilj: Cilj našeg istraživanja bio je da se ispita obrazac upotrebe benzodiazepina kod mladih odraslih osoba u opštini Bijelo Polje, Crna Gora.Metode: Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka u kojoj je učestvovalo 80 ispitanika oba pola, starosti između 18 i 40 godina. Podaci su prikupljeni korišćenjem anketnog upitnika koji se sastojao se od 14 pitanja zatvorenog tipa u vezi sa sociodemografskim karakteristikama i obrascima ponašanja kod konzumiranja benzodiazepina.Rezultati: Više od polovine ispitivane populacije potvrdilo je upotrebu benzodiazepina (55%). Uočene su statistički značajne razlike u trajanju upotrebe leka tako da je najčešći period bio 1‒5 godina (p= 0,025). Učesnici studije su potvrdili su da često koriste benzodiazepine opciono (43,18%) i u nekim stresnim događajima (29,56%). Način snabdevanja lekovima značajno je varirao (p= 0,010). Većina ispitivane populacije primenjivala je dozu leka manju od jednog miligrama dnevno (22,72%), odnosno manju od 2 miligrama dnevno u stresnim okolnostima (25%). Najčešći način snabdevanja lekovima bilo je izdavanje na recept (36,36%) i uzimanje od članova porodice (27,29%). Analiza svesti o mogućoj zavisnosti od leka ukazala je na značajne razlike u stavovima učesnika (p < 0,001).Zaključak: Velika učestalost upotrebe benzodiazepina sa specifičnim zajedničkim obrascem potrošnje zahteva unapređenje mera zdravstvene politike u oblasti zloupotrebe lekova i mogućeg razvoja zavisnosti.
Keywords: zloupotreba; benzodiazepini; zavisnost