Znanja i stavovi adolescenata o HPV i HPV vakcini - Ristić, Dajana (PONS - medicinski časopis, 2022)
UVOD: HPV predstavlja veliki zdravstveni problem. Uzročnik je karcinoma grlića materice i najčešća polno prenosiva bolest. Postoji više tipova HPV (visok rizik – 16, 18). Primarna prevencija infekcije, edukacija mladih i vakcinacija su veoma značajni u sprečavanju nastavnka karcinoma grlića materice.CILJ: Utvrđivanje nivoa znanja i stavova usmjerenih ka HPV-u i HPV vakcini, te značaju edukacije prilagođene uzrastu ispitanika. METODE: Istraživanje je sprovedeno u populaciji učenika srednje škole, starosti od 15 do 19 godina. Uzorak je činilo 260 ispitanika. Punoljetni ispitanici su dobrovoljno dali pisanu saglasnost za učešće u istraživanju a nepunoljetni su učestvovali uz saglasnost roditelja. Za statističku obradu podataka korišten je softverski paket SPSS - verzija 23, a za statističku analizu korištene su metode deskriptivne statistike i x2 test (p < 0,05). REZULTATI: Od ukupnog broja ispitanika, samo 3% učenika je dala potpuno tačne odgovore na pitanja usmjerena ka HPV i HPV vakcini. Skoro polovina ispitanika (49%), ne želi sa se vakciniše a 80% ne zna da li u BiH postoji vakcina. ZAKLJUČAK: Znanja koja su pokazali učenici su nezadovoljavajuća.
Keywords: HPV, vakcina, učenici, edukacija.