Fizička aktivnost studenata - Macanović, Gordana (PONS - medicinski časopis, 2014)
Cilj.Cilj ove studije je da se ispita kolika je učestalost fizičke aktivnosti kod studenata i navike vezane za slobodno vreme. Metode.  Ova studija je obuhvatila 410 studenata prve, druge, treće i četvrte godine. Istraživanje je dizajnirano u obliku studija preseka, a uzorak je napravljen slučajnim izborom, uz korišćenje anketnog upitnika sa zatvorenim odgovorima u različitim varijantama. Rezultati.Od 410 anketiranih studenata, žena je 215 (52,4%), a muškaraca je 195 (47,5%). Fizičkom aktivnošću se bavi 270 (77,7%) studenata, a od toga 165 (56,8%) muškaraca i 125 (43,1%) žena.Najviše ispitanika 161 (55.5%), bavi se fizičkom aktivnošću dva do tri puta nedeljno, od toga njih 100 (24,3%) aktivno je samo 30 minuta. Studenti najćešće idu u teretanu 68 (23.4%). Anketirani studenti u sedenju provode najćešće 4 sata 160 (39%), a oni koji u sedenju provode više od 8 sati je 120 (29,2%). Zaključak. Na osnovu istraživanja može se zaključiti da bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću je nedovoljno. Vićina anketiranih se bavila retko i veoma kratko fizičkom aktivnošću. Veliki procenat studenata je provodio dosta vremena u sedenju uz kompjuter i televizor. Mere za promociju zdravog stila života moraju biti savremeno koncipirane i da se odnose na čitavo društvo, porodicu i da budu uključene zdravstvene ustanove i sve ustanove koje se bave obrazovanjem mladih. Ključne reči. studenti, stil života, sport, zdravlje.