KOGNITIVNI ASPEKTI ŠIZOFRENIJE – NARATIVNI PREGLED - Arsic, Sladjana D; Đorđević, Jelena; Pavlović, Dragan; Pavlović, Aleksandra (PONS - medicinski časopis, 2022)
Kognitivna disfunkcija je prepoznata kao ključni aspekt šizofrenije očigledan čak i tokom remisije simptoma. Tokom prethodne decenije povećano je interesovanje za kognitivne deficite zbog prepoznavanja njihovog ključnog značaja za funkcionalni ishod i stepen socijalne adaptacije. Izraženi kognitivni deficiti su poremećaji pamćenja, pažnje i izvršnih funkcija koji se manifestuju kao poremećaj verbalne fluentnosti, problemi sa serijskim učenjem, teškoće u rešavanju problema i poremećaj izvršnih funkcija. Uočeni kognitivni deficit se pripisuje disfunkciji kortikalno – cerebelarno - talamičkih kortikalnih kola. Socijalna kognicija je sposobnost da se konstruiše slika odnosa između sebe i drugih i sposobnost korišćenja fleksibilnih mentalnih konstrukata kao vodiča za društvene interakcije. Podaci iz prethodnih studija snažno podržavaju povezanost neurokognitivnih i sociokognitivnih deficita sa performansama samostalnog funkcionisanja i kvalitetom života, naglašavajući potrebu za prevencijom i lečenjem kognitivnih deficita.
Keywords: šizofrenija, kognitivna disfunkcija, socijalna kognicija