Gastrointestinalni stromalni tumor tankog creva visokog malignog potencijala - Mladenović, Aleksandar M; Jovančević, Miljan; Milošević, Zoran (PONS - medicinski časopis, 2022)
Gastrointestinalni stromalni tumori( GIST ) su mezenhimalni tumori gastrointestinalnog trakta koji eksprimiraju protein proto-onkogen CD 117. GIST su retki tumori tankog creva  koji mogu biti teški za dijagnostiku i koji mogu imati različito kliničko ponašanje. Prognoza zavisi od veličine tumora i mitotskog indeksa u tumoru.    Radikalna hirurška resekcija (R0) je tretman izbora za resektabilnu i nemetastatsku bolest. Lek imatinib je prva linija terapije u metastatskoj, neresektabilnoj ili rekurentnoj bolesti.    U ovom prikazu slučaja opisali smo veliki GIST tankog creva sa visokim malignim potencijalom. Osam godina nakon hirurškog lečenja pacijent je u dobrom opštem stanju i bez znakova za recidiv bolesti.
Keywords: gastrointestinalni stromalni tumor; tanko crevo; c-kit proto-onkogen; hirurgija