NAJČEŠĆI REGISTROVANI KOMORBIDITET KOD ŽENA ZAVISNICA OD ALKOHOLA - Milošević, Slađana V; Mihajlović, Sanja; Arsić, Nikola (PONS - medicinski časopis, 2022)
Cilj:Osnovni cilj istraživanja je utvrđivanje komorbiditeta kod žena zavisnica od alkohola koje su se lečile u Klinici za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje Beograd.Metode: Istraživanje je sprovedeno  januara 2018. godine,retrospektivom studijom  prikupljeni su  podaci za potrebe istraživanja  pregledom dostupne medicinske dokumentacije – otpusnih lista.   Istraživački uzorak čini 136 žena zavisnica od alkohola uzrasta od 18 do 68. godina  koje su se lečile na Klinici za bolesti zavisnosti  u periodu od 2007. do 2017.godine. Za potrebe istraživanja, a polazeći od istraživačkih varijabli, sačinjena je posebna matrica za analizu sadržaja koja je popunjavana za svaku pacijentkinju obuhvaćenu istraživačkim uzorkom.Rezulati. Među  zavisnicama od alkohola u 17 ,6%  je kao komorbiditet registrovana depresija, 5,9% je imalo suicidene ideacije i 11,8% anksioni poremećaj.Zaključak. Proučavanje komorbiditeta ima  značajne imlikacije, najpre zbog   eventualne modifikacije lečenja osnovnog poremećaja i prilagođavanja terapijskog postupka komorbidnom poremećaju. Shodno tome, pravovremeno dijagnostikovanje i lečenje komorbidnih oboljenja utiče na lakši  tok i bolju prognozu osnovnog oboljenja  s jedne strane,ali i  smanjenju troškova   lečenja i rasterećuje zdravstvenog  sistema , s druge strane.
Keywords: žene; alkoholizam; komorbiditet