Uloga farmaceuta u kriznim situacijama i humanitarnim misijama: sadašnjost i perspektive - Pavlović, Nebojša (PONS - medicinski časopis, 2021)
Prema Svetskom izveštaju o katastrofama iz 2018. godine, u prethodnih deset godina se dogodila 3.751 prirodna nepogoda koja je pogodila 2 milijarde ljudi, a prema izveštaju Ujedinjenih nacija, pomoć je bila potrebna za 134 miliona ljudi. Nespremnost čovečanstva prema globalnoj katastrofi pokazala je pandemija COVID-19, a pored svih izazova koje je sa sobom donela, samo u prvih šest meseci pandemije, 50 miliona ljudi se suočilo sa posledicama više od stotinu nepogoda klasifikovanih kao katastrofe. Cilj rada je bio da se utvrdi koje su kompetencije farmaceuta neophodne za obavljanje delatnosti u humanitarnim misijama i kriznim situacijama, kao i da se analiziraju postojeća i moguća mesta uključivanja farmaceuta u zdravstveni tim, kao i doprinos farmaceuta sistemu zdravstvene zaštite u kriznim situacijama, sa posebnim osvrtom na aktuelnu pandemiju COVID-19. U kriznim situacijama, farmaceut pored tradicionalnih, obavlja i širok spektar netradicionalnih zaduženja, rukovodi sistemom snabdevanja lekovima i medicinskim sredstvima, učestvuje u pružanju hitne medicinske pomoći, zbrinjavanju pacijenata, nadzoru terapije, imunizaciji, ali i formiranju politike upravljanja kriznom situacijom i sprovođenju usvojenih principa u interesu opšte dobrobiti i javnog zdravlja. Angažovanje farmaceuta u humanitarnom radu je još uvek nedovoljno, iako napredak postoji, dok je pandemija COVID-19 zasigurno otvorila novo poglavlje u razvoju farmaceutske struke koja, kao ni svet, neće biti pošteđena promena po završetku aktuelne krize. Aktivno uključivanje farmaceuta u zdravstvene timove je neophodno kako bi se na najbolji način iskoristile njihova stručnost i potencijal, a oni sami stekli iskustvo, što omogućava formiranje standarda dobre prakse u budućnosti i unapređenje ishoda humanitarne ili javnozdravstvene misije.
Keywords: farmaceut; humanitarni rad; pandemija; farmaceutske usluge; farmaceutska praksa