Potencijalna uloga polifenolniog standardizovanog ekstrakta aronije (Aronia melanocarpa) na COVID-19 infekciju izazvanu SARS CoV-2 virusom i njegove kardiometaboličke komplikacije - Mitrović, Miroslav; Tasić, Nebojša; Jakovljević, Vladimir Lj.; Tasić, Danijela; Mitrović, Nikola M. (PONS - medicinski časopis, 2021)
Pandemija COVID-19 je obeležila vreme u kojem živimo. Do sada je zaraženo više od 167 miliona ljudi, a preko 3 miliona je umrlo. Povećanje kardiometaboličkih faktora rizika tokom COVID-19 je povećano, između ostalog i zbog izolacije i sedativnog načina života, kao i većeg unosa hrane. Srbija spada u grupu zemalja sa visokim kardiovaskularnim rizikom. Meta-analize su potvrdile vezu između težine kardiometaboličkih bolesti i razvoja ozbiljnijih kliničkih pojava COVID-19, dok je metabolički sindrom značajan induktor komplikacija bolesti. Endotelna disfunkcija kod pacijenata sa metaboličkim sindromom igra važnu ulogu u razvoju komplikacija COVID-19. Svaka aktivnost koja dovodi do smanjenja zapaljenskih procesa u endotelu i poboljšanja funkcije mikrocirkulacije je korisna. Polifenolna jedinjenja mogu da pokažu povoljan efekat tokom prevencije i lečenja COVID-19. Ekstrakt polifenola aronije melenokarpe je proizvod koji obećava. Klinička ispitivanja su dokazala snažno antiinflamatorno dejstvo, kao i visok stepen bakteriostatske i antivirusne aktivnosti, uključujući aktivnost protiv virusa SARS-CoV-2. Ekstrakt aronije u in vitro eksperimentima dovodi do direktne inaktivacije različitih virusnih kultura: gripa A (99,99%), virusa SARS-CoV-2 (96,98%) i adenovirusa (93,23%). Svojim sistemskim delovanjem ekstrakt aronije uspeva da značajno utiče na simptome i parametre metaboličkog sindroma, pa je kao takav logičan i efikasan izbor dodataka hrani u prevenciji i lečenju COVID-19, uključujući i simptome tokom post-COVID-19 perioda.
Keywords: polifenoli; fotinija; COVID-19; antivirusne supstance; metabolički sindrom; dodaci ishrani