Razlike u ishodima operisanih od kolorektalnog karcinoma u Srbiji: bolnice u organizovanom skriningu kolorektalnog karcinoma i ostale bolnice - Banković Lazarević, Dušica S. (PONS - medicinski časopis, 2021)
Uvod i cilj: Cilj rada je bio da se analizira smrtnost pacijenata operisanih od kolorektalnog karcinoma u bolnicama u organizovanom skriningu kolorektalnog karcinoma i bolnicama van skrininga u Srbiji.Metod: Korišćena je baza pacijenata operisanih od kolorektalnog karcinoma posle uvođenja Programa organizovanog skrininga iz svih bolnica u Srbiji, u periodu 2014- 2015. godine. Operisani pacijenti su analizirani u odnosu na ciljnu grupu iz organizovanog skrininga 50-74 godine, i poređeni su sa operisanim pacijentima iste starosne grupe u bolnicama van skrininga. Za značajnost razlike u posmatranim varijablama, kao i za utvrđuvanje prediktora smrtnog ishoda posle operacije kolorektalnog karcinoma korišćena je univarijantna logistička regresija. Rezultati: Od 3631 pacijenta operisanog od kolorektalnog karcinoma, najviše je hospitalizovano zbog karcinoma rektuma 2112 (58,2%), a manje zbog karcinoma kolona 1063 ( 29,2%). Postoperativno preživljavanje je bilo značajno bolje u ciljnoj u organizovanom skriningu (p=0,000; OR=0,46; 95% CI 0,33-0,62). Postojala je visoko statistički značajna razlika pacijenata operisanih od kolorektalnog karcinoma lokalizovanog u levom kolonu u odnosu na operisane sa lokalizacijom u desnom kolonu (p
Keywords: kolorektalni karcinom, operacija kolorektalnog karcinoma, mortalitet, organizovani skrining