Boerhaave-ov sindrom – rijetki uzrok retrosternalne boli - Kafedžić, Adna (PONS - medicinski časopis, 2021)
Akutna bol u grudnom košu je jedan od najvećih izazova u dijagnostičkom i terapijskom smislu zbog zbog brojnih diferencijalno-dijagnostičkih mogućnosti. Boerhaave-ov sindrom je rijetko, ali istovremeno jedno od najletalnijih oboljenja gastrointestinalnog trakta. Iz tog razloga je potreban visok nivo sumnje kod pacijenata sa prezentujućom retrosternalnom boli. Klasični simptomi poput povraćanja, boli u grudnom košu i supkutanog emfizema ne moraju uvijek biti prisutni. Pristup pacijentu sa Boerhaave-ovim sindromom je multidisciplinaran. Pacijentu je potrebna hitna rehidracija, antibiotski tretman i konsultacija specijaliste hirurgije. Tretman je zasnovan na kliničkoj slici pacijenta, lokaciji i veličini perforacije, a najvažniji prognostički faktor je vrijeme postavljanja dijagnoze. Još uvijek ne postoje zvanične smjernice za tretman ovog stanja, a znanja o mogućnostima tretmana su zasnovana na pojedinačnim prikazima slučaja iz literature.
Keywords: Boerhaave-ov sindrom; perforacija ezofagusa; pneumomedijastinum; dijagnoza