ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ĆUPRIJA „POMORAVLJE“ U ĆUPRIJI – 65 GODINA U SLUŽBI ZDRAVLJA - Arsić, Dragutin (PONS - medicinski časopis, 2019)
Zavod u Ćupriji je menjao svoj zvanični naziv nekoliko puta. Kad je osnovan 1954.godine osnovan je pod imenom Higijenski zavod. Higijenski zavodi 1961.godine prerastaju u Zavode za zdravstvenu zaštitu, a Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 1979.godine definiše Zavod za zaštitu zdravlja, da bi Zakonom iz 2005.godine Zavod promenio ime u Zavod za javno zdravlje kako se i danas zove. Od 1960.godine u Zavodu je formirano odeljenje za medicinu rada. Zakonom iz 1979.godine ova nadležnost se prebacuje u novoformirani Zavod za medicinu rada pri Industriji kablova u Svetozarevu. Zakonima je definisana delatnost Zavoda da obavlja specijalizovanu higijensko-epidemiološku i socijalno-medicinsku delatnost. Zakonom iz 2005.godine Zavod proširuje svoju delatnost i usmerava se na oblast ekologije zbog sve većih problema vezanih za zagađenje životne sredine i posredno ugrožavanje zdravlja ljudi i ostalog živog sveta. U Zavodu se osniva Mobilna ekotoksikološka laboratorija 2008.godine sa zadatkom da u kratkom vremenskom periodu stigne na mesto akcidenta, da obavi potrebna merenja u svim medijima, vazduh, voda i zemljište, da utvrdi postojanje opasnih - toksičnih materija, proceni opasnost po životnu sredinu i zdravlje stanovništva ili i predloži neophodne hitne mere koje treba preduzeti. Organizacija službi u Zavodu se sa donošenjem svakog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti menjala. Što se tiče broja kadrova on se povećao od početnih 7 zaposlenih na broj oko 80 zaposlenih sa povećanjem broja visokostručnog kadra. Najvažniji deo rada Zavoda od osnivanja do danas bila su istraživanja vezana za zdravlje stanovništva kako u odnosu na faktore rizika po zdravlje tako i raširenost oboljenja kako zaraznih tako i nezaraznih naročito oboljenja od velikog socijalno-medicinskog značaja.