KAKO RODITELJI PROCENJUJU RAZVOJ SVOJE DECE? - Slavkovic, Sanela Z; Golubović, Špela (PONS - medicinski časopis, 2018)
Uvod. Roditelji predstavljaju prvi izvor informacija o razvoju i funkcionisanju deteta. Cilj. Cilj ovog istraživanja bio utvrditi kako roditelji procenjuju razvoj svoga deteta, odnosno u kojim razvojnim domenima je njihova zabrinutost najizraženija. Pored toga utvrditi da li zabrinutost roditelja povezana sa uzrastom deteta, njihovim obrazovanjem i mestom stanovanja. Uzorak: Upitnik je popunilo 143 roditelja dece tipičnog razvoja,uzrasta od 20 do 70 meseci (Mean= 43.50 meseci; SD=13.6). Metod. Primenjen je upitnik Inventar dečijeg razvoja “Child Development Inventory (CDI)” sastavjen od 270 ajema koji pokrivaju osam razvojnih domena i skale opšteg razvoja. Rezultati. Dobijena je visoka pozitivna korelacija između svih supskala (≥0.70). Kruskal-Wallis testom nije pokazana statistički značajna razlika procene detetovog razvoja u odnosu na nivo obrazovanja roditelja kao ni u odnosu na mesto stanovanja ispitanika ali je dobijena je statistički značajna razlika procene roditelja pet različitih starosnih grupa (p≥0.005). Rezultati pokazuju da roditelji u visokom procentu ocenjuju svoju decu kao neuspešnu odnosno nedovoljno zrelu na skali socijalizacije, grube motorike, ekspresivnog i receptivnog jezika. Na skali globalnog razvoja najviše zabrinutosti pokazuju roditelju dece uzrasta od pet godina. Zaključak. Primena skrining instrumenata koji će se popunjavati u saradnji sa roditeljima pruža mogućnost za celokupnije sagledavanje psihomotornog razvoja deteta. Rezultati upućuju na neophodnost pružanja dodatne podrške roditeljima dece predškolskog uzrasta koji su izrazili najviše zabrinutosti.