STO TRIDESET PET GODINA POSTOJANJA BOLNICE ĆUPRIJA I UVOD U OBELEŽAVANJE PEDESETOGODIŠNJICE OSNIVANJA SLUŽBE PATOLOGIJE I SUDSKE MEDICINE OPŠTE BOLNICE – ĆUPRIJA - Božić, Predrag; Aćimović, Sanja; Petronijević, Nebojša (PONS - medicinski časopis, 2017)
Kada je Srbija,u decembru mesecu 1838.godine,dobila novi Ustav,odmah je počelo da se radi na organizovanju sanitetske službe. Po tom Ustavu, upravljanje sanitetskom sluzbom pripadalo je Ministarstvu unutrašnjih poslova, a upravljanje školama i bolnicama-Ministarstvu prosvete i crkvenih poslova. Ćupriji, kao sedištu Okruga ćuprijskog od 1835.godine, pripadalo je da ima i svog stalnog okružnog fizikusa koji bi obavljao rad i stručni nadzor zdravstvene službe u celom Okrugu ćuprijskom (Srez despotovački, paraćinski i resavski). U Ćupriji je do I svetskog rata bilo ukupno 20 okružnih fizikusa. Početkom 1839.godine postavljen je za lekara Ćuprijskog garnizona konjice dr.Karl Beloni, koji je, još iste godine po svom dolasku, osnovao malu garnizonu bolnicu. Na čelu državne komisije sa dr.Aćimom Medovićem (koji je bio i predsednik Srpskog lekarskog društva) donesen je 1879. i 1881.godine ”Zakon o uređenju sanitetske struke i o očuvanju narodnog zdravlja”.Dr.Mladen Janković, inspektor Sanitetskih zavoda, postupajući po predhodnom naredjenju, došao je u Ćupriju 26.avgusta 1881.godine i na Vašaristu je pronašao baraku. Posle njenog renoviranja i opremanja, mogla je da primi 20 bolesnika, IZVRŠENO JE OTVARANJE OKRUŽNE BOLNICE U ĆUPRIJI 7.AVGUSTA (po starom kalendaru) 1881.GODINE. Kasnije je, na novoj lokaciji gde se i sada nalazi, izgrađena glavna bolnička zgrada koju je komisija primila 11.septembra 1906.godine, a svečano useljenje je obavljeno 29.oktobra 1906.godine. Odsek za patolosku anatomiju, pato-histologiju i sudsku medicinu u Ćuprijskoj bolnici osnovan je u 1968.godini, sa smestajem u prostorijama bivšeg Dispanzera za dečje bolesti. Osnivač odseka je bio Dr.Bratislav Glavičić prvi specijalista patolog za čitavo Pomoravlje. Ključne reči: Cuprija (Ćuprija), District hospital (Opšta bolnica), Department of Pathology(Služba patologije), county physician(okružni lekar), pathologist(patolog)