Терминална фаза малигне болести-живот или смрт? - Mihajlovic, Filip Z; Milosavljević, Aleksandar V; Đurić, Dušan S (PONS - medicinski časopis, 2017)
Циљ рада: Циљ ове студије је да се у оквиру фокус групе дефинише став студената фармације о квалитету живота пацијента у терминалној фази малигне болести. Тиме би се указало на потешкоће које ови пацијенти имају у процесу лечења, њиховог погледа на живот, предности и мане конвенционалне терапије цитостатицима, али и утицај околине на сам процес излечења. Такође, студија има за циљ да укаже на есенцијалну помоћ других здравствених стручњака у збрињавању ових пацијената, њихове склоности ка другим начинима лечења и оправданост убиства из милосрђа. Метод: Студија је дизајнирана као квалтативно истраживање, јер је њена сврха да учесници изразе своје ставове, осећања и уверења. Метода изабрана за истраживање, била је ’’метода фокус групе’’ и току сповођења снимљњн је аудио запис фокус група, а имена учесника остала су анонимна, како би се сачувала приватност. Резултати: Током спровођења студије дошло се до резултата да студенти о пацијентима који су терминалној фази малигне болести имају различите ставове о погледима на живот и смрт. За неке испитанике смрт је потпуно прихватљива, као оправдавање наводе различите мотиве. За друге је борба за живот основно начело којим би ови пацијенти требало да се воде до самог краја. Кључне речи: канцер, психо-онкологија, хемиотерапија, терминални стадијум болести.