UTICAJ DEMENCIJE NA NUTRITIVNI STATUS KOD STARIH OSOBA - Despotovic, Mile Lj (PONS - medicinski časopis, 2017)
Uvod. Demencija je progresivna bolest koja dovodi do gubitka mentalnih sposobnosti, što rezultira promjenom memorije, te gubitka socijalnih sposobnosti. Demencija nastaje zbog stanja koja izazivaju promjenu mišljenja, pamćenje, zaključivanje i govor. Demencija je postala sve učestalija, a može se otkriti već u srednjim godinama iako je u starosti mnogo češća. Pozitivna veza između ishrane i nastanka mentalnih poremećaja ogleda se i u jakoj korelaciji između unosa rafinisanog šećera i smanjenja stava svijesti oboljelih od šizofrenije i nastanka depresije. Mentalne promjene u toku starenja i postepeno odvajanje od aktivnog društvenog života, obično se emotivno odražavaju u prvoj fazi starenja bjekstvom u hranu, a u drugoj fazi poslije 75. godine apatijom, kada i hrana gubi svoju privlačnost. Zaključak. Demencije predstavljaju jedan od najznačajnijih savremenih javnozdravstvenih problema. Dugotrajan nutritivni deficit u ishrani povezuje se sa depresivnim raspoloženjem, anksioznošću i kongnitivnim propadanjem. Ključne riječi: demencija, nutritivni deficit, stare osobe.