Extrophio vesicae urinariae - Cekovic, Jelena R (PONS - medicinski časopis, 2017)
Ekstrofija mokraćne bešike je teška i retka kongenitalna malformacija. Javlja se u tri klinička oblika: inkompletna, kompletna ili klasična (extrophio - epispadio complex) i treća, najteža, kloakalna ekstrofija, koja je često inkopatibilna sa životom zbog pridruženosti sa anomalijama drugih organskih sistema. Iako je modernizacija ultrazvučnih aparata omogućila veliki napredak u dijagnostici, a veliki broj kontrola i adekvatan nadzor trudnice, postoje i danas posebne okolnosti kada je limitirana vizualizacija fetusa. Važno je, međutim, vešto voditi porođaj bez dodatnih akušerskih komplikacija kao i da neonatološko zbrinjavanje deteta bude adekvatno jer od njegove vitalnosti (osim od same anomalije) zavisi i krajnji operativni ishod. Prikazan je slučaj ženskog deteta rođenog u Ginekološko - akušerskoj Klinici u Kragujevcu sa klasičnom ekstrofijom mokraćne bešike i epispadijom koje smo pratili do trećeg meseca života. Zahvaljujući timskom radu ginekolog - neonatolog - dečji hirurg - pedijatar može se obezbediti uspešan operativni ishod uz očekivane manje komplikacije. Najvažnije je da dete ima ocuvan psihomotorni razvoj i izvesnu mogućnost kvalitetnog života.