Specifičnosti komunikacijskih veština u medicini - Marković, Jovica (PONS - medicinski časopis, 2015)
Sažetak: Komunikacija u medicini smatra se osnovnom veštinom lekara na putu do uspešne dijagnoze i lečenja, te uspostavljanja adekvatnog odnosa sa bolesnikom. Na sličan način treba da se odvija i komunikacijski proces na relaciji lekar-pacijent i medicinska sestra – pacijent, kao i između svih aktera medicinskog tima i bolesnika. Dobre komunikacijske veštine, strpljivost i osetljivost za probleme pacijenta, nužne su za stvaranje međusobnog poverenja. Veoma je važno da se u komunikaciji sa bolesnikom nikada ne nameću vlastiti stavovi, pa čak i onda kada smo duboko uvereni da sve što činimo, da činimo za njihovo dobro. Komuniciranje u zdravstvu zahteva znanje, kompetenciju i tehničke veštine, što podrazumeva potrebu permanentnog aktivnog učenja i vežbanja komunikacijskih veština svih članova medicinskog tima , kako lekara tako i medicinskih sestara i drugog osoblja, koji rade sa bolesnicima. Ključne reči: komunikacija, medicina, pacijent, timski rad, empatija