Etiopatogenetski dijagnostički i terapijski aspekti periimplantitis - Ferati, Kenan (PONS - medicinski časopis, 2015)
SAZETAK Termin implantacija podrazumeva ugradnju specijalno dizajniranih alogeneičnih materijala u živom tkivu. Oralna implantologija kao sastavni deo stomatologije, ima za cilj da nadomesti izgubljene zube, a istovremeno i da poboljša funkciju žvakanja, govor i estetiku. Kod određenog broja pacijenata sa implantima mogu se pojaviti određene komplikacije, čak i potpuni neuspeh ugradnje implanta. Takve komplikacije mogu nastati odmah nakon postavljanja implanta ili kasnije, kada se postigne osteointegracija implanta, odnosno u fazi rekonstrukcije , ili nakon postavljanja superstruktura. Može se reći da uspeh osteointegracije implantata zavisnosti od : biološke prirode koštanog tkiva, fizičkih karakteristika i sile kojima je izložen nakon postavljanja. Nakon ovog procesa dolazi se do jasnog zaključka da je za normalnu funkciju implantanta potreban balans između sila kojima je izložen sa jedne strane i silama otpora sa druge strane koje omogućavaju normalnu mastikatornu funkciju. Ključne reči: Peri-implantitis, zubni implanti, oralna higijena, parodontalni dzepovi