Gojaznost kod školske dece kao faktor rizika po zdravlje - Vlajković, Vladan (PONS - medicinski časopis, 2015)
APSTRAKT Cilj. Studija je imala za cilj da utvrdi da li postoji oštećenje zdravlja kod školske dece i adolescenata sa povećanom telesnom masom a koja su različitog uzrasta. Metode. U studiji dizajna preseka uključena su deca koja su svrstana u tri grupe: od I-IV razreda, od V-VIII i srednjoškolce. Neinvazivnim fizikalnim pregledom odredjeni su studijski parametri a uzeti su uzorci krvi za laboratorijske analize. Određen je stepen uhranjenosti putem izračunavanja indeksa telesne mase (BMI), vrednosti krvnog pritiska, procenat masti u organizmu (Deurenberg-ova formula), holesterol i trigliceridi. Podaci su analizirani metodama deskriptivne statistike i testiranja hipoteze, uz p£0.05. Rezultati. U studiji je bilo 10 dečaka i 30 devojčica, dobi 13.1±2.8 godina (srednja vrednost, SD), sa vrednostima sistolnog krvnog pritiska 118.8±14.1 mmHg i dijastolnog krvnog pritiska 78.5±5.5 mmHg, serumskog holesterola 4.48±0.72 mmol/L i triglicerida 1.26±0.71 mmom/L i indeks telesne mase-ITM 30.72±4.68 kg/m2. Normalno uhranjenih je bilo 4 (10%), dece sa prekomenom telesnom masom 14 (35%), gojaznih I stepena 13 (32.5%), gojaznih II stepena 7 (17.5%), gojaznih III stepena 2 (5%) a prosečni udeo masnog tkiva u telu je bio 38.0±6.1%. ITM je bio značajno veći kod dece starijeg školskog uzrasta i srednjoškolaca nego kod dece u mladjim razredima osnovne škole (p=0.006) i značajno je korelirao sa uzrastom, sistolnim i dijastolnim pritiskom i vrednostima triglicerida u krvi (p<0.05). Zaključak. Aktuelni status uhranjenosti dece uključene u studiju predstavlja značajan rizik od razvoja bolesti, kao što su kardiovaskularne (npr. hipertenzija) i oboljenja metabolizma (npr. metabolički sindrom). Ključne reči: gojaznost, indeks telesne mase, deca, adolescenti; krvni pritisak