Faktori rizika za nastanak trudnoćom indukovane hipertenzije (PIH) - Januzović, Vladislava (PONS - medicinski časopis, 2015)
APSTRAKT Cilj. Cilj istraživanja ovog rada je da se utvrdi da li se dve grupe pacijentkinja-žene sa trudnoćom indukovanom hipertenzijom i žene sa urednim tokom trudnoće- razlikuju u pogledu određenih, ispitivanih faktora rizika, odnosno, njihovog identifikovanja. Materijal i metode. Istraživanje je sprovedeno u Domu zdravlja „Šid“ u Šidu, u Dispanzeru za žene. U cilju prikupljanja podataka neophodnih za istraživanje korišćen je anketni list koji je samostalno napravljen. Uzorak istraživanja činilo je 200 trudnica, podeljenih u dve grupe. Prvu grupu činile su trudnice sa trudnoćom indukovanom hipertenzijom, kojoj je pripadalo 100 trudnica. Drugu grupu činile su trudnice sa urednim tokom trudnoće, kojoj je pripadalo 100 trudnica. Trudnice iz obe grupe odabrane su metodom slučajnog izbora. Rezultati. Ispitujući relevantne faktore rizika za nastanak PIH, došlo se do sledećih rezultata: da se kod 34% trudnica, PIH javila između 26-30 godine života. Prosečna starost trudnoće kada je prvi put uočen poremećaj iznosila je 29,7 gestacijske nedelje. U grupi trudnica sa PIH, kod 37% BMI je između 25 i 29,99, a kod 38% BMI je preko 30. 35% trudnica sa PIH jede stalno slanu i začinjenu hranu, dok 42% trudnica jede samo ponekad. Zaključak. Ne postoje značajne razlike u životnoj dobi, između trudnica sa PIH i trudnica sa urednim tokom trudnoće. Prosečna starost trudnica sa PIH je 25,7 godina. Trudnoćom indukovana hipertenzija se češće javlja kod prvorotki, kod trudnica sa povišenim vrednostima BMI, kod trudnica sa smanjenom fizičkom aktivnošću, kod trudnica koje puše i kod trudnica koje jedu slanu i začinjenu hranu. Ključne reči: faktori rizika; trudnoća; trudnoćom indukovana hipertenzija; hipertenzija