Nejonizujuće elektromagnetno zračenje - zdravstveni aspekti - Radovanovic, Lidija; Miletic, Miljan; Nikolić, Mladen (PONS - medicinski časopis, 2026)
Ubrzani razvoj mobilnih telekomunikacija, široka primena savremenih bežičnih tehnologija za prenos informacija i energije, kao i rastuća upotreba elektromagnetnih uređaja u medicinskoj praksi, doveli su do značajnih promena u kvalitetu životne sredine. Savremeni čovek je kontinuirano izložen nejonizujućem elektromagnetnom zračenju različitog porekla, što je izazvalo zabrinutost u pogledu potencijalnih zdravstvenih efekata dugotrajne izloženosti stanovništva veštačkim izvorima elektromagnetnih polja. Brojna istraživanja usmerena su na ispitivanje moguće povezanosti između nivoa elektromagnetne ekspozicije i učestalosti određenih zdravstvenih poremećaja. U cilju procene nivoa izloženosti stanovništva, sprovedena su merenja električnih, magnetnih i elektromagnetnih polja u stambenim i radnim prostorima, u frekvencijskom opsegu od 0 Hz do 3,5 GHz. Merenja su obavljena u zonama identifikovanim kao „vruće tačke“, kao i u neposrednoj blizini izvora elektromagnetnog zračenja, uključujući dalekovode i bežične računarske mreže. Dobijeni rezultati predstavljaju osnovu za procenu usklađenosti izmerenih vrednosti sa važećim nacionalnim i međunarodnim propisima i preporukama, kao i za sagledavanje potencijalnih implikacija po javno zdravlje.