Monitoring zdravstvene ispravnosti vode za piće u Mladenovcu u periodu 2021-2023. godine - Pakić, Snežana; Avramović, Dušan; Slepčević, Vesna; Vojvodić, Kristina; Pejović, Janko; Mršulja, Ana (PONS - medicinski časopis, 2026)
Uvod Voda je od ogromnog značaja za ceo živi svet. Svetska zdravstvena organizacija je vodosnabdevanje i kvalitet vode za piće svrstala u dvanaest osnovnih pokazatelja zdravstvenog stanja stanovništva jedne zemlje. Cilj rada Cilj rada je analiza fizičko-hemijskih i mikrobioloških ispitivanja vode za piće na teritoriji Mladenovca u trogodišnjem periodu (2021-2023. godina). Metod rada Metod rada je analitičko-deskriptivni. Za analizu kvaliteta vode u Mladenovcu korišćeni su podaci iz Godišnjih izveštaja o kontroli zdravstvene ispravnosti vode za piće iz vodovoda u Mladenovcu za 2021., 2022. i 2023. godinu. U Laboratorijama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd vrše se fizičko-hemijska i mikrobiološka ispitivanja uzoraka vode za piće u obimu Osnovne i Periodične analize prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće („Službeni list SRJ“ br. 42/98 i 44/99 i „Službeni glasnik RS“ broj 28/2019). Rezultati rada Rezultati laboratorijskih ispitivanja vode sprovedenih u toku 2021. godine su pokazali da je od ukupno 362 ispitana uzorka, 292 (80,66%) uzorka fizičko-hemijski bilo neispravno, dok je mikrobiološki neispravnih uzoraka bilo 51 (14,09%). Godine 2022. ispitano je ukupno 368 uzoraka. U fizičko-hemijskom pogledu bilo je zdravstveno neispravno (nebezbedno) 311 (84,51%) uzoraka, mikrobiološki neispravnih uzoraka bilo je 50 (13,59%). Od ukupno ispitanih 385 uzoraka vode u 2023. godini, fizičko-hemijski bilo je neispravno 273 (70,91%) uzoraka, a mikrobiološki neispravnih uzoraka bilo je 43 (11,14%). Uzroci neispravnosti su fizičko-hemijski parametri: mutnoća, gvožđe, mangan, amonijak i nitriti. U pogledu mikrobioloških kvaliteta vode uzrok neispravnosti je povećan ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija u 1 ml vode, prisustvo ukupnih koliformnih bakterija, Pseudomonas aeruginosa, fekalnih streptokoka. Zaključak Analize ukazuju na potrebu hitnog unapređenja stanja vodosnabdevanja. Treba preduzeti mere u pogledu smanjenja mikrobiološke neispravnosti i smanjenja koncentracije gvožđa i mangana i mutnoće vode.