Ispitivanje i analize savremenih scintigrafskih metoda sa osvrtom na dijagnostičke procedure koje prognoziraju rizike oboljenja - Manjenčić, Darko; Cvjetković, Jovana; Manjenčić, Anja; Mićić, Vladan; Gmajnić, Rudika; Baškot, Branislav (PONS - medicinski časopis, 2026)
Nuklearna medicina je specijalistička, relativno mlada grana medicine, koja u dijagnostičke i terapijske svrhe koristi radioaktivna jedinjenja. Osnovu primene radioobeleživača i radioobeleženih supstanci u nuklearno/medicinskoj dijagnostici čini mogućnost praćenja fizioloških i patofizioloških procesa u organizmu. Radiofarmaci su radioaktivno obeležena hemijska jedinjenja, koja se sastoje od radioaktivnog izotopa i od molekule nosača, koja ima visoki stepen specifičnosti za proces koji se ispituje. U dijagnostici 99mTc je već decenijama neprikosnoven, zbog svojih odličnih fizičkih osobina, visokog kvaliteta i lake dostupnosti, a glavni izvor za dobijanje su hromatografski 99Mo/99mTc generatori. Scintigrafija je slikovni dijagnostički postupak pomoću kojeg se prati i snima distribucija radioaktivnosti apliciranog radiofarmaka, dobijajući scintigram, dvodimenzionalni snimak, dok jednofotonska emisiona kompjuterizovana tomografija (engl. Single photon emission computed tomography, SPECT) predstavlja kružno gibanje detektora oko tela, uz trodimenzionalni prikaz organa, koji se može promatrati u presecima, po tri ravni (sagitalna, frontalna i transverzalna), gde se jasnije prikazuje i preciznije lokalizuje eventualni patološki proces. U ovom radu koristili smo gama kameru Diacam – Siemens, predzadnje generacije, sa izvanrednom uniformnosti i rezolucijom dobijene dijagnostičke slike. Na osnovu studijskih prikaza izvršene perfuzijske scintigrafije miokarda – mibi stres i scintigrafije paratireoidnih žlezda, učinjenih pomoću 99mTc– sestamibi, došli smo do snimaka, koji su studiozno analizirani i uz pomoć posebnog računarskog programa obrađeni. Dobili smo potpuno uredan nalaz srčanog mišića, dok su planarni snimci vrata i medijastinuma takođe bili bez obolenja, uz oslabljen prikaz nakupljanja radiofarmaka. Sa aspekta važnosti izvršenih scintigrafija, u domenu slikovne dijagnostike u radu je prikazan izuzetan kvalitet dobijenih snimaka. Scintigrafija paratireoidnih žlijezda je ključna u otkrivanju poremećaja paratireoidnih žlezda, te služi i kao preoperativna metoda. Nuklearna medicina je najbrže rastuće medicinsko polje. Izuzetno je efikasna i sa malo nuspojava, omogućava pacijentima starije životne dobi produžetak i viši kvalitet života, u poređenju sa konvencionalnim tretmanima, kao što je hemoterapija. Veoma je svestrana i primenjuje se u lečenju različitih vrsta raka.