Adaptirane mlečne formule za novorođenčad - Momcilovic, Ana (PONS - medicinski časopis, 2026)
Dojenje je najbolji i najprirodniji način ishrane novorođenčadi, ali postoje faktori, koji dojenje otežavaju ili potpuno onemogućavaju bilo od strane deteta ili majke. U tim slučajevima se koristi adaptirano mleko, koje je po kvalitetu i kvantitetu hranljivih materija najsličnije sastavu majčinog mleka. Cilj ovog rada je da se ispitaju razlozi za korišćenje i izbor adaptiranih mlečnih formula. Izbor adaptirane mlečne formule zavisi od starosti novorođenčeta, njegovog zdravstvenog stanja, kao i individualnih specifičnosti. Ne postoji univerzalni načn izbora, ali treba naročito obratiti pažnju na formule, koje su namenjene novorođenčetu sa različitim zdravstvenim stanjima ili izazovima u pogledu ishrane.