PROCES EDUKACIJE PACIJENATA U SESTRINSKOJ PRAKSI: PROCES EDUKACIJE PACIJENATA - PAVLOVIĆ, JELENA P; Đukić, Ivana (PONS - medicinski časopis, 2025)
Uvod. Zbog dugotrajnog trajanja bolesti, pacijenti su suočeni sa ograničenim zdravstvenim resursima, kraćim hospitalizacijama, pa su primorani boraviti i tretman za bolest provoditi samostalno ili uz pomoć drugih osoba izvan zdravstvenih ustanova. To sve naglašava trend i potrebu za poticanjem zdravog načina života i osposobljavanja pacijenata za preuzimanje brige za vlastito zdravlje. Cilj ovog preglednog rada je bio da se opiše proces edukacije pacijenata. Razlikjuju se dva aspekta zdravstvene edukacije: sadržaj (šta je naučeno) i proces (kako se materijal uči). Edukacijom se utiče na ponašanje pacijenata, čime se mijenjaju promjene u znanjima, vještinama i stavovima, što je neophodno da bi se očuvalo i unaprijedilo vlastito zdravlje. Proces edukacije pacijenata obuhvata nekoliko koraka: procjenu edukativnih potreba, postavljanje ciljeva edukacije, definisanje sadržaja, aktivnosti i pomagala za učenje (plan učenja), provođenje edukacije i evaluaciju naučenog. Važno je usklađivanje edukacijskih strategija s bolesnikovom životnom dobi jer je različit pristup djeci, starijim osobama, osobama s posebnim potrebama i sl. Edukacijske aktivnosti u zdravstvenoj njezi uključuju tri međusobno povezane domene: kognitivnu (koja se odnosi na usvajanje određenih sadržaja); afektivnu (podrazumijeva promjenu stavova i razvoj sposobnosti) i psihomotornu (odnosi se na razvoj praktičnih vještina). Ključnu komponentu procesa edukacije čini procjena potreba pacijenata koje se odnose na područje edukacije. Medicinska sestra mora biti primjereno osposobljena za procjenu edukativnih potreba jer je upravi to preduvjet uspješne edukacije. U Bosni i Hercegovini edukacija pacijenata se ne ralizuje redovno i potpuno. Zaključak. Edukacija pacijenata oduvijek je sastavni dio rada medicinskih sestara, a u današnjim prilikama potrebe za njom su sve veće. Diplomirane medicinske sestre su glavni i odgovorni nosioci edukativnih intervencija. Ključne riječi: edukacija, pacijenti, medicinske sestre, hronične bolesti.