Retrospektivna analiza padova kod obolelih od plućnih bolesti u hospitalnim uslovima: Padovi kod hospitalizovanih plućnih bolesnika - Vojnović, Jelena; Hromiš, Sanja; Novković Joldić, Mira; Brestovački Svitlica, Branislava; Obrenov, Ljubica (PONS - medicinski časopis, 2025)
CILJ: Pad pacijenta se kategoriše u najčešće neželjene događaje u kliničko-bolničkoj praksi. Hospitalizovani plućni bolesnici su starije životne dobi, sa multimorbiditetom, ograničenom pokretljivošću i kognitivnim disfunkcijama, zbog čega mogu imati povećan rizik. Cilj ovog istraživanja je da se analiziraju faktori rizika pada tokom hospitalizacije obolelih od plućnih bolesti, kao i njihovih uzroka i posledica. METOD: Studija je dizajnirana kao retrospektivna analiza - pilot istraživanje na uzorku od 37 ispitanika obolelih od plućnih bolesti, oba pola, starosne dobi od 43 do 90 godina. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije. Rezultati su prikazani tabelarno i grafički. REZULTATI: Uzorak je činilo 51% ispitanika muškog i 49% ženskog pola, 92% starije životne dobi >60 godina. Analizom faktora rizika najveći stepen za povećan rizik od pada su ukazali: starija životna dob > 60 godina 92%, prisustvo respiratorne insuficijencije 89%, multmorbiditet 97%, lekovi sa faktorom rizika 97% i prisustvo dodatne opreme 97%. Osnovni uzroci padova su kod 68% ispitanika kognitivne disfunkcije, a kod 19% faktori spoljašnje sredine, dok je kod 13% uzrok pada nepoznat. U našem uzorku 54 % (n=20) ispitanika su bili bez povreda. ZAKLJUČAK: Na osnovu ovog pilot istraživanja možemo zaključiti da postoji veliki broj udruženih faktora rizika koji doprinose povećanom riziku od pada u ispitivanoj populacionoj grupi, te ih je u budućim istraživanjima neophodno detaljnije ispitati i u drugim plućnim bolestima, a ne samo kod obolelih od HOBP. KLJUČNE REČI: pad pacijenta, faktori rizika, procena rizika