Tumor pluća otkriven prilikom prethodnog medicinskog pregleda kandidata za rad u inostranstvu - prikaz slučaja - Vešović, Dušan; Mihajlović, Nina; Ilić Todorić, Lana; Karličić, Vukoica; Petrović, Dalibor; Banović, Svetlana; Vojinović, Miloš; Radojičić, Bojan; Milanov, Marko; Ćulafić Zuber, Andrijana (PONS - medicinski časopis, 2025)
Sažetak Uvod. Rak pluća je jedan od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika raka sa visokom stopom smrtnosti. Redovni zdravstveni pregledi igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju malignih oboljenja, posebno kod zaposlenih osoba. Cilj rada. Cilj rada je da prikaže slučaj dijagnostifikovanog tumora pluća kod osobe koja je bila na prethodnom medicinskom pregledu radi dobijanja radne vize u cilju zapošljavanja u inostranstvu. Prikaz slučaja. Ovaj rad prikazuje slučaj 47-godišnje arhitekte kojoj je tokom preventivnog zdravstvenog pregleda za dobijanje radne vize, otkriven tumor pluća. Pacijentkinja je bila pušač, bez zdravstvenih tegoba. Rendgenografija pluća i srca otkrila je jasno ograničenu senku u levom plućnom polju. Dalje dijagnostičke procedure (CT snimanje i bronhoskopija) potvrdile su postojanje karcinoida (NET GR1). Tumor je uspešno uklonjen hirurškom intervencijom, a pacijentkinja je nakon kratke rehabilitacije dobila pozitivno mišljenje o radnoj sposobnosti. Zaključak. Ovaj slučaj ističe važnost preventivnih pregleda koji omogućavaju rano otkrivanje i pravovremenu intervenciju, što značajno poboljšava šanse za uspešno lečenje. Rano otkrivanje malignih oboljenja smanjuje potrebu za invazivnim tretmanima, smanjuje troškove lečenja i poboljšava kvalitet života pacijenata. Međutim, u praksi postoje i izazovi koji uključuju lažno pozitivne i negativne rezultate, što može dovesti do nepotrebnih intervencija ili lažne sigurnosti. Uloga medicine rada je ključna u ranoj detekciji, pružajući jedinstvenu priliku za identifikaciju malignih oboljenja kroz redovne preglede. Multidisciplinarni pristup, a koji uključuje saradnju između onkologa, hirurga, radiologa i pulmologa, ključan je za optimalno planiranje i izvođenje lečenja, što doprinosi najboljim mogućim ishodima za pacijente. Zaključno, ovaj rad naglašava potrebu za kontinuiranim edukativnim programima i podizanjem svesti o značaju ranog otkrivanja raka pluća. Informisanje javnosti i implementacija preventivnih zdravstvenih programa može značajno smanjiti smrtnost od raka pluća. Ovaj slučaj služi kao podsetnik za sve zdravstvene radnike o važnosti pažljivog i temeljnog pristupa svakom pacijentu, jer svaki pregled može biti prilika za spasavanje života.