OSTEOPOROZA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI- TIHA EPIDEMIJA - Vukosavljevic, Jelena Lj; Simić, Goran; Vukosavljević, Ivana; Vukosavljević, Ivan (PONS - medicinski časopis, 2014)
Sažetak Osteoporoza je sistemska skeletna bolest koja se karakteriše niskom koštanom masom i pogoršanjem koštane mikoroarhitekture, što dovodi do povećane koštane fragilnosti i za posledicu ima povećani rizik od frakture. Procenjeno je da 22 miliona žena i 5,5 miliona muškaraca u Evropskoj uniji ima osteoporozu. Osteoporoza je asimptomatska bolest, simptomi su znak uznapredovalog oboljenja i posledica nastalih fraktura. . Najteže posledice ostavljaju prelomi vrata butne kosti i intertrohanterični prelomi dovodeći do komlikacija, deformiteta i invaliditeta. Osteoporoza postoji kada je BMD 2,5 SD ili više, ispod prosečne vrednosti za mlade zdrave žene (T skor < -2,5 SD). (1) Dijagnostički kriterijum je isti i za muškarce i za žene. Osteoporoza je četiri puta češća kod žena nego kod muškaraca. Najčešći jatrogeni uzrok osteoporoze je hronična upotreba glukokortikoida. Skrining vrši kod žena starijih od 65. godina i muškaraca starijih od 70. godina, zatim kod starijih od 50. godina sa frakturom na minimalnu traumu, kao i kod odabranih postmenopauzalnih žena i muškaraca sa faktorima rizika za nastanak preloma. Osteoporoza se može prevenirati i lečiti. Prevencija obuhvata sprečavanje padova, adekvatan dnevni unos kalcijuma i vitamin D.Terapija se uvodi kod svih pacijenata koji imaju T skor manji od -2,5 SD ili T skor između -1,0 i -2,5 SD ukoliko imaju neke od faktora rizika. U tretmanu osteoporoze postoje dve kategorije medikamenata: antiresorptivni lekovi koji usporavaju gubitak kosti- bisfosfonati, kalcitonin, denosumab, estrogen i estrogen agonisti/antagonisti i anabolički lekovi koji povećavaju formiranje kosti- teriparatide. Neophodno je vršiti procenu terapije, merenjem BMD-a prvi put nakon 24 meseca. Ključne reči: osteoporoza, mineralna koštana gustina, T skor, faktori rizika, prevencija, lečenje