ZNANJE I STAVOVI STUDENATA O PRUŽANJU PRVE POMOĆI, REANIMACIJI I AUTOMATSKOM EKSTERNOM DEFIBRILATORU - Savić, Ljiljana; Savić, Marko; Kucurski, Ljubiša; Srđan, Srđan; Nikolić, Jagoda (PONS - medicinski časopis, 2024)
Srčani zastoj je vodeći uzrok smrti u Evropi sa oko 700 000 slučajeva godišnje. Primjenom savremene tehnologije procent smrtnosti je umanjen, ali i dalje predstavlja problem needukovanost opšte populacije o kardiopulmonalnoj reanimaciji (KPR) i primjeni automatskog eksternog defibrilatora (AED). Studenti JU Visoke medicinske škole se, tokom akademskog obrazovanja, iz različitih predmeta susreću u teoretskoj i praktičnoj nastavi sa KPR i upotrebi AED. Cilj: Cilj istraživanja je ispitati znanja i stavove studenata o pružanju prve pomoći, reanimacije i pravilne upotrebe AED-a. Ispitanici i metode: Istraživanje je sprovedeno 2023. godine pomoću anonimnog upitnika preuzetog od autora Mikac Lee, koji je kulturološki prilagođen. U istraživanju je učestvovalo 86 studenata redovnog studija JU Visoke medicinske škole Prijedor. Upitnik se sastoji od sociodemografskih podataka, znanja o prvoj pomoći i KPR-a, kao i primjena AED-a. Rezultati su obrađeni pomoću SPSS V26 i prikazani su tabelarno i grafički. Rezultati: Rezultati su pokazali da većina studenata svih studijskih programa bi pravilno pristupili ugroženoj osobi. Između studenata različitih studijskih programa nije bilo statitistički značajne razlike u znanju o ispitivanim stavkama. Na tvrdnju da je svaka osoba zakonski dužna pružiti prvu pomoć povrijeđenoj osobi došlo je do podjele mišljenja između studenata. Zaključak: Važno je pažnju usmjeriti i na edukaciju drugih studenata nemedicinske struke, jer srčani zastoj može bilo gdje i bilo kome da se dogodi, a okolina ugroženog lica je ključan faktor u procentu preživljavanja ugrožene osobe. Visok stepen edukovanosti populacije iz oblasti prve pomoći, reanimacije i upotrebe AED-a predstavlja jedan od najvećih ciljeva svih zdravstvenih radnika.