ZNAČAJ KORELACIJE ĆELIJSKOG PROLIFERATIVNOG INDEKSA KI-67 I HUMANOG EPIDERMALNOG FAKTORA RASTA HER2 KOD PACIJENTKINJA SA KARCINOMOM DOJKE KOJE SU PRIMALE NEOADJUVANTNU TERAPIJU - Živković, Ognjen; Milićević, Anđela; Petrović, Ivana; Rakočević, Jelena; Inić, Zorka; Tatić, Svetislav; Dunđerović, Duško; Oprić, Dejan; Labudović Borović, Milica; Ristić, Svetlana; Buta, Marko (PONS - medicinski časopis, 2024)
Cilj. Procena vrednosti ekspresije HER2 i Ki-67 kao prognostičkih markera i određivanje njihove međusobne korelacije u okviru dvofaktorskih modela analize kod pacijentkinja sa patohistološki potvrđenom dijagnozom karcinoma dojke, koje su primile neoadjuvantnu terapiju. Metode. Retrospektivno istraživanje obuhvata sve pacijentkinje sa karcinomom dojke koje su primile neoadjuvantnu i hiruršku terapiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u periodu od 2017. godine do 2019. godine. HER2 pozitivan status definisan je ili kao vrednost 3+ pomoću imunohistohemijske analize ili kao amplifikacija HER2 gena in situ hibridizacijom, za vrednosti 2+. Za obradu korelacije statističkih podataka korišćene su metode identifikacije empirijskih raspodela i metode za procenu značajnosti razlike: hi-kvadrat test, Mann-Whitney U test i Kruskall Wallis H-test. Rezultati. U analiziranoj grupi pacijentkinja, najčešća utvrđena vrednost ekspresije HER2 je 1+ kako na materijalu uzorkovanom preoperativnom dijagnostičkom iglenom biopsijom (27,35%), tako i na operativnom materijalu (50%). Testiranjem korelacije vrednosti ćelijskog proliferativnog indeksa Ki-67 sa HER2 i testiranjem razlika među grupama post hoc analizom na materijalu dobijenom preoperativnom, dijagnostičkom, iglenom biopsijom utvrđena je statistički značajna razlika (H=9,020, p=0,029) i to posebno između grupa HER2 (1+) i (3+) (visoko statistički značajna razlika (U=863,5, p=0,005)) i HER2 (2+) i (3+) (statistički značajna razlika (U=907, p=,036)). Zaključak. Rezultati naše studije ukazuju na to da je stepen ekspresije HER2 u statistički značajnoj i pozitivnoj korelaciji sa vrednostima ćelijskog proliferativnog indeksa Ki-67 što korelira sa rezultatima prethodnih studija i onkološkom praksom kojima je potvrđeno da je prekomerna amplifikacija ili ekspresija HER2 povezana je sa stepenom maligniteta i lošijom prognozom karcinoma dojke.