BIOSIMILARI ZA LIJEČENJE PSORIJAZE ODOBRENI U EVROPI - Milidrag, Ardea; Lačković, Maja; Dimić, Ivana; Gutić, Medo; Radević, Svetlana; Ravić Nikolić, Ana (PONS - medicinski časopis, 2024)
Poslednjih decenija, biološke terapije su se pojavile kao ključne komponente u terapijskom armamentarijumu, donoseći revolucionarne napredke u upravljanju različitim bolestima, uključujući hronični inflamatorni poremećaj kože, psorijazu. Biosimilari dizajnirani da blisko oponašaju, ali ne i repliciraju postojeće referentne biološke lekove, najavili su seizmičku promenu u pružanju zdravstvene zaštite, obećavajući jednak pristup inovativnim terapijama, uz podsticanje konkurencije na farmaceutskom tržištu. Pojava biosimilara je demokratizovala pristup efikasnim tretmanima, ublažavajući finansijski teret kako za zdravstvene sisteme tako i za pacijente, posebno za stanja kao što je psorijaza, ozloglašena po prevelikim troškovima lečenja. Međutim, uprkos njihovom širokom usvajanju i značajnim obećanjima, i dalje postoje značajni izazovi, koji zahtevaju stalna istraživanja kako bi se sveobuhvatno ispitala njihova klinička efikasnost, bezbednosni profili i dugoročni rezultati. Ovaj pregled ima cilj da prikaže sve do sada odobrene biosimilare u Evropi, sa posebnim osvrtom na etičke principe primene biosimilara. Biosimilari predstavljaju transformativnu silu u savremenoj zdravstvenoj zaštiti, ali njihova optimalna integracija zahteva pažljiv nadzor, robusne mehanizme farmakovigilance i stalne istraživačke inicijative kako bi se osigurala bezbednost pacijenata, stvorilo poverenje među pružaocima zdravstvenih usluga i maksimizirala efikasnost lečenja kod pojedinaca koji se bore sa psorijazom i drugim hroničnim bolestima.