Uloga dojenja u očuvanju zdravlja majke i deteta - Stefanović, Ljiljana (PONS - medicinski časopis, 2024)
Dojenje je kamen temeljac za pravilan rast i razvoj , pravilnu ishranu dece, al ii za zdravlje majki. Mnoge studije su pokazale da žene koje su dojile svoju decu ređe oboljevaju od karcinoma dojke i jajnika, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Takođe, dojenje protektivno deluje na razvoj postporođajne depresije majke, dovodi do bržeg gubitka prekomerne telesne težine nakon porođaja, omogućava brže vraćanje materice u prvobitnu veličinu, smanjuje mogućnost postporođajnog krvarenja. Dojena deca su inteligentnija, ređe razvijaju autistični spektar, imaju manje sklonosti ka gojaznosti i ispoljavanju alergija, bolje razvijen imunitet. U trenutku pandemije Covid 19, težište zdravstvenih sistema svih zemalja, stavljeno je na prevenciju i borbu protiv nove infektivne bolesti izazvane SARS CoV 2 virusom., dok je briga o porodici zapostavljena. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ekskluzivnu prirodnu ishranu u prvih 6 meseci života. Nakon ovog uzrasta preporučuje se dojenje u kombinaciji sa adekvatnom nemlečnom ishranom do druge godine života, i kasnije. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u periodu od 2015. do 2021. godine, 48 % dece do uzrasta od 6 meseci je bilo na prirodnoj ishrani., što je 10 % više nego u prethodnoj dekadi, i blizu postavljenog cilja od 50 % za 2025. godinu. Globalni cilj za 2030. godinu je dostići 70 %. Statistički podaci o proporciji dojene dece i praćenje stopa dojenja u Republici Srbiji još uvek ne mogu da se dobiju iz rutinske zdravstvene statistike, iako su preko potrebni. Za upoređivanje i praćenje kretanja stope dojenja , kao i za planiranje aktivnosti u vezi sa podsticanjem dojenja, najčešće se koriste podaci iz Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Republici Srbiji Multiple Indicator Cluster Survey ( MISC). Prema poslednjim podacima MISC- a, kod 90,4 % dece u Srbiji je započeto sa dojenjem, ali samo 12,8 % dece se isključivo doji do 6. meseca života.