Namerni prekidi trudnoće u Topličkom okrugu kao javnozdravstveni problem - Arsić, Dragutin; Milenković, Aleksandra (PONS - medicinski časopis, 2014)
SAŽETAK Cilj. Cilj rada je da utvrdi učestalost namernog abortusa tokom petogodišnjeg perioda u Topličkom okrugu, osnovne sociodemografske determinante žena i analizira metode kontracepcije. Metode. Podaci o učestalosti abortusa su prikupljeni iz dokumentacije Opšte bolnice Prokuplje za period 2009-2013. godine, a ostali parametri za period 2012-2013. godine. Nivo znanja o zaštiti tokom seksualnog odnosa prikupljen je anketiranjem slučajnog uzorka od 50 ispitanica starosne dobi 20-50 godina. Rezultati. Fluktuacija broja namernih prekida trudnoće (174, 191, 154, 163, 148) nije statistički značajna (p=0.135). U dobi 20-29 godina se vrši najveći broj namernih pobačaja. Nema razlike u broju namernih prekida u subpopulacijama žena prema uzrastu između dva ispitivana perioda (p=0.871). Najveći broj prekida su imale udate žene a veći broj se učini u gradu nego na selu. Od ukupnog broja žena sa namernim abortusom najviše je bilo sa 2 prethodna porođaja (46%). Od ukupnog broja namernih pobačaja kod 28,6% žena je bio prvi. Prekidi trudnoće su vršeni od 6-10 nedelje, a najčešće u 8. nedelji gestacije. Varijacije u učestalosti nisu bile statistički značajne izmedju dve ispitivane godine (p=0.500). Zaštitu tokom seksualnog odnosa koristi 36%, ne koristi 48%, ponekad koristi 16% ispitanica. Od ispitanica koje redovno ili povremeno koriste kontraceptivna sredstva njih 20% koristi oralne kontraceptive, 16% upotrebljava kondom, dok manji broj koristi kombinovane ili druge, tradicionalne metode. Zaključak. Učestalost namernog pobačaja kod ispitivane populacije žena je znatna, ne pokazuje značajne fluktuacije u broju i socio-demografskim činiocima, a korišćenje savremenih metoda kontracepcije je nedovoljno. Ključne reči: abortus, namerni; kontracepcija; javno zdravlje.