Hipertenzija belog mantila kao znak metaboličkog sindroma - Todorović, Andreja R (PONS - medicinski časopis, 2014)
„White coat“ hipertenzija ili hipertenzija belog mantila podrazumeva tranzitorni porast krvnog pritiska, kako u dece tako i odraslih, koji se manifestuje samo u prisustvu lekara. Bolest predominantno postoji kod dece, dok je kod adulta znatno ređa. Smatra se da čak 20% dece sa hipertenzijom otpada na white coat hypertension. WCH je nedovoljno poznate etiologije. Etiološki su bitni nasleđe, psihogeni stres, tip ličnosti. Bolest je obično blagog kliničkog toka. Bolest ima tendenciju da evoluira u ustaljenu hipertenziju. Komplikacije bolesti mogu biti u vidu oštećenja ciljanih organa , akutnog koronarnog sindroma i akutnog cerebrovaskularog insulta. Dijagnoza se postavlja 24/h monitoringom AMBP. Terapija obično nije potrebna. Ukoliko se jave indikacije , savetuje se upotreba kalcijumskih antagonista.