Akutni miokarditis ili akutni infarkt miokarda- kako razlikovati? Prikaz dva slučaja na Klinici za Kardiologiju, Kliničkog Centra Kragujevac - Nesic, Jelena Z (PONS - medicinski časopis, 2014)
Miokarditis je zapaljensko oboljenje srčanog mišića koje se vrlo često u literaturi, zbog veoma raznovrsne kliničke prezentacije, označava i kao “bolest sa deset lica”. Poseban problem i dileme u postavljanju dijagnoze može predstavljati pojava simptoma i znakova koji ukazuju na prisustvo koronarne bolesti odnosno akutnog koronarnog sindroma, naročito kada se javi kod mlađih pacijenata. Ovaj rad predstavlja prikaz dva klinička slučaja, miokarditisa i mioperikarditisa izazvanih Coxsackie B virusom kod mlađih pacijenata i imitiranjem akutnog koronarnog sindroma. Kljucne reci: miokarditis, Coxsackie B virusom, akutni koronarni sindrom.