Učestalost i antibiotska rezistencija uzročnika infekcija respiratornog trakta kod odraslih - Bogdanović, Svetlana; Tončić, Danijela; Vacic, Nebojsa; Zlatković, Ivana; Gajević, Ivana (PONS - medicinski časopis, 2023)
Uvod. Akutne respiratorne infekcije (ARI) su najčešće infektivne bolesti današnjice i spadaju među deset vodećih uzroka smrti u svetu. Predstavljaju najsmrtonosnije bolesti infektivne etiologije i četvrti vodeći uzrok smrtnosti šitom sveta sa 2.603.913 smrtnih slučajeva prijavljenih u svetu u 2019 godini Cilj rada. Cilj ovog rada bio je da se definišu najčešći uzročnici ARI i njihova rezistencije na antibiotike kod ambulantnih pacijenata na teritoriji grada Prokuplja. Materijal i metode. Šestomesečna analiza sprovedena je retrospektivno i obuhvatala je izolaciju i identifikaciju bakterijskih uzročnika respiratornih infekcija, kao i njihovu rezistenciju na pojedine antibiotike. Rezultati i diskusija. Tokom praćenog šestomesečnog perioda analizirano je 308 uzoraka brisa grla i 308 uzoraka brisa nosa. Od ukupnog broja testiranih uzoraka, patogeni mikroorganizmi nađeni su u 43 uzorka brisa grla, što čini udeo od 13,96%, dok su patogeni mikroorganizmi nađeni u 107 uzoraka brisa nosa, što predstavlja udeo od 34,74%. U uzorcima brisa nosa, najzastupljeniji patogen je Moraxella sp. sa udelom od 39,25%. Nakon nje slede bakterije Haemophylus sp., St. aureus i S. pneumoniae sa približnim udelima i to od 21,50%, 19,63% i 17,77%. Očekivano najmanju zastupljenost pokazao je Enterobacter sp. sa udelom od 1,85%. Analiza grupne osetljivosti prema testiranim antibioticima pokazuje da je najosetljivija bakterija Moraxella sp, koja nije pokazala potpunu rezistentnost ni prema jednom ispitivanom antibiotiku. Najveću osetljivost pokazala je prema gentamicinu i ofloksacinu. Najveći stepen rezistentnosti je pokazao Haemophylus sp. koji je pokazao rezistentnost veću od 50% prema svim ispitivanim ntibioticima, sem u slučaju cefotaksima Zaključak. Najzastupljenije bakterije su Moraxella sp. i Haemophylus sp. Najveći stepen rezistentnosti je pokazao Haemophylus sp., dok je najveći stepen osetljivosti pokazala Moraxella sp., u odnosu na grupu testiranih antibiotika.