Neurokognitivna i bihejvioralna osnova izvođenja jednostavnih i složenih pokreta, imitacija i praksija kod dece sa poremećajem autističnog spektra - Zrnić, Lana (PONS - medicinski časopis, 2023)
Imitacija jednostavnih pokreta predstavlja osnovu za sve vrste učenja. Neohodan je preduslov za simboličko funkcionisanje i funkcionisanje u društvenoj sredini. Kod dece sa poremećajem autističnog spektra motoričko izvođenje pokreta imitacije je na nezadovoljavajućem nivou, posebno u domenu praksije. Sagledavanjem relevantne literature sa oba aspekta: neurokognitivnog i bihejvioralnog, dolazimo do podataka o motoričkom funkcionisanju dece sa poremećajem autističnog spektra. Na osnovu rezultata istraživanja, deca sa poremećajem autističnog spektra pokazuju smanjenu aktivnost određenih regiona, a posebno u oblastima frontalnog i parijetalnog režnja. Prilikom sprovođenja motoričkih testova imitacije i praksije, deca iz ove populacije pokazuju više grešaka u izvođenju ponavljajućih pokreta. Sagledavanjem sveukupnog funkcionisanja osoba sa autizmom, posebno njihove neurokognitivne funkcije i njihovog ponašanje, možemo da otkrijemo nove načine za intervencije i za terapeutski rad sa ovim osobama.