Povećana učestalost urinarnih infekcija izazvanih rodom Enterococcus kod pacijenata COVID-19 bolnice Kliničkog Centra Vojvodine - Smieško, Gordana; Baroš Brkljača, Marija; Banović, Pavle Z (PONS - medicinski časopis, 2022)
Cilj: Ispitivanje učestalosti izolata različitih uropatogena kod pacijenata COVID19 bolnice , Mišeluk’’ u poređenju sa pacijentima iz ne-COVID19 zone Kliničkog Centra Vojvodine (KCV). Metode: Za potrebe ovog istraživanja sakupljene su informacije o izolatima iz urina upućenih iz COVID19 bolnice i ne-COVID19 zona KCV u tromesečnom periodu, pri čemu su uzorci iz ne-COVID19 zone KCV služile kao kontrola. Rezultati: Od 449 nalaza pacijenata iz COVID19 bolnice, najčešći nalaz su pripadnici roda Enterococcus, (216/449; 48,10%), koji su u najvećem broju slučajeva uzrokovali IUT kod žena (127/216; 58,79%). Drugi po učestalosti uzročnik IUT u COVID19 bolnici je Klebsiella pneumoniae (85/449; 18,93%). Od 913 nalaza pacijenata iz ne-COVID19 klinika KCV, najčešći uzročnik IUT je Escherichia coli (249/913; 27,27%), i to dominantno kod žena (199/249; 79,91%, (χ2 (1) = 49,042; p < 0,00001)). Drugi po učestalosti uzročnih IUT su pripadnici roda Enterococcus, (216/913; 23,65%), bez značajne razlike u distribuciji među polovima (χ2 (1) = 0,0833; p = 0,847). Zaključak:Najčešći uzročnici IUT u COVID19 bolnici KCV su pripadnici roda Enterococcus i Klebsiella pneumoniae sa gotovo ravnomernom raspodelom među polovima. Uočena je statistični značajna razlika u učestalosti različitih izazivača IUT kod pacijenata COVID19 bolnice naspram ne-COVID19 klinika KCV. Ovi rezultati mogu biti značajni za određivanje empirijske terapije kod pacijenata COVID19 bolnice KCV, kao i pri planiranju procedura za redukciju intrahospitalih infekcija.