Direktna imunofluorecencija kao niskobudžetna metoda za ispitivanje moždanog tkiva tokom standardizacije modela neuroborelioze kod miševa soja NMRI - Djuric, Selena; Simin, Verica; Banović, Pavle (PONS - medicinski časopis, 2021)
Cilj. Ispitati primenljivost direktne imunofluorescencije (DIF) za dokazivanje prisustva borelija u moždanom tkivu prilikom standardizacije animalnog modela neuroborelioze na miševima soja NMRI. Metode. Istraživanje je sprovedeno na 15 miševa soja NMRI. Svim miševima je supkutano inokulisano 100 µl BSK-H podloge u kojoj se nalazio lokalni izolat Borrelia afzelii. Životinje su žrtvovane nakon inokulacije u III (n=4), IV (n=6) i V (n=5) nedelji, cervikalnom dislokacijom. U uzorkovanim mozgovima miševa se vršilo dokazivanje prisustva borelija direktnom imunofluorescencijom (DIF) i reakcijom lančane polimerizacije (PCR). Rezultati. Prvi pozitivan nalaz registrovan je u III nedelji nakon inokulacije, kada su borelije uočene u 1 od 4 mozga (25%). Nakon toga se procenat pozitivnih nalaza povećavao: u IV nedelji borelije su registrovane u 3 od 6 mozgova (50%), u V nedelji u 3 od 5 mozgova (60%). Rezultati dobijeni DIF i PCR metodama su pokazali poklapanje. Zaključak. Na osnovu preliminarnih podataka metoda DIF se pokazala kao praktična niskobučetna metoda za praćenje toka neuro-infekcije. NMRI miševi bi mogli biti pogodan soj za uspostavljanje animalnog modela neuroborelioze. Potrebno je dodatno ispitivanje radi proučavanja kinetike infekcije nervnog sistema NMRI miša nakon V nedelje od subkutane inokulacije, kao i senzitivnosti i specifičnosti DIF metode.