PRIMENA MANUELNE TERAPIJE КOD MIŠIĆNIH TENZIONIH DISFONIJA - Jovanović, Stevan; Stojanović-Jovanović, Biljana; Kljajić, Dragana; Arsić, Sladjana; Trajkov, Marija (PONS - medicinski časopis, 2021)
Uvod: Mišićna disfonija je funkcionalni poremećaj glasa nastao zbog neizbalansirane aktivnosti laringealnih i ekstralaringealnih mišića. Osobe sa disfonijom mogu imati promene na cervikalnoj i perilaringealnoj muskulaturi, ograničenje amplitude pokreta cervikalne kičme ali i poremećaje posture. Cilj rada je da prikaže analizirane terapijske efekte manuelnih tehnika kod mišićnih tenzionih disfonija na osnovu pregleda dostupne literature Metod: U skladu sa postavljenim kriterijumima i ciljem rada, izvršeno je prikupljanje i analiza stručno-naučnih istraživačkih radova. dostupnih u bazama PubMed/MEDLINE, objavljenih u periodu od 2004 do 2018 godine. Analizirane studije pripadaju tipu kliničkih studija a po dizajnu, uključene su studije dva tipa: tip randomizovane kontrolne studije i studije jedne grupe ispitanika sa pre i post-ispitivanjem (ex-post factor). Pojedine studije sa jednom grupom ispitanika su od samih autora okarakterisane kao serije slučajeva a jedna kao mala pilot studija ponovljenih mera. Rezultati istraživanja ukazuju na veći broj korektivnih efekata laringealne manuelne terapije. Izvesno je da se razvijanjem šireg manuelno-terapeutskog pristupa može efektnije uticati i na etiološki faktor mišićne tenzione disfonije što vodi ka smanjenju bola, unapređenju fizičkog funkcionisanja kao i unapređenju specifičnih vokalnih kvaliteta