Endometrioza prednjeg trbušnog zida iz perspektive opšteg hirurga: Endometrioza prednjeg trbušnog zida - Mladenović, Aleksandar M; Jovančević, Miljan; Milošević, Zoran (PONS - medicinski časopis, 2021)
Cilj. Endometrioza je benigna bolest koja se karakteriše prisustvom funkcionalnog endometrijalnog tkiva van materične šupljine.Endometrioza prednjeg trbušnog zida (EPTZ) je svako prisustvo endometrijuma u trbušnom zidu van peritonealne duplje. Cilj rada je analiza kliničkih karakteristika i hirurškog lečenja ovog stanja Metode.Analizirano je 14 slučajeva EPTZ operisanih na našem odeljenju u periodu od 01.01.2011. do 31.12.2019 godine. Podaci su dobijeni retrospektivnom analizom istorija bolesti operisanih pacijenata, a analizirani su metodom deskriptivne statistike Rezultati.Prosečna starost pacijentkinja je 33( 26-41) godine.Kod većine pacijentkinja postoji podatak o prethodnim operacijama u donjem stomaku( carski rez). U kliničkoj slici dominiraju bol i palpabilna promena kod svih pacijentkinja. Bol je češće necikličnog tipa( 64,2%).Kod svih pacijentkinja urađen je EHO pregled. Kod većine pacijentkinja postignuta je radikalna ( R0 ) resekcija, dok se kod jedne pacijentkinje radilo o R1 resekciji( 7,2 % ). Recidiv se javio kod jedne pacijentkinje. Zaključak. Iako je relativno retka, EPTZ može biti značajan problem iz dva razloga. Prvo su tegobe i komplikacije koje može da stvori pacijentu, a drugo je što može biti ozbiljan diferencijalno dijagnostički problem kliničkim lekarima. Kod mlađih pacijentkinja sa palpabilnim i bolnim promenama u donjem delu stomaka i uz anamnestički podatak o prethodnim ginekološkim operacijama, potrebno je obavezno misliti na EPTZ u diferencijalnoj dijagnostici. Hirurško lečenje uz obavezan patohistološki pregled preparata je metod izbora u lečenju EPTZ. Rezultati hirurškog lečenja su odlični uz uslov da se postigne dovoljna radikalnost( R0 resekcija) Ključne reči:endometrioza , Carski rez, hirurško lečenje