EMOCIONALNO FUNKCIONISANjE DECE I ADOLESCENATA SA CELIJČNOM BOLEŠĆU - stojanovićJovanović, biljana n; Jovanović , Stevan; Vuletić , Biljana (PONS - medicinski časopis, 2021)
Cilj istraživanja: Utvrditi da li postoji prisustvo simptoma depresije a samim tim i narušenost emocionalnog funkcionisanja dece sa celijačnom bolešću u odnosu na zdrave vršnjake. Metod istraživanja: Istraživanje je sprovedeno po tipu, prospektivno, opservacione studije. Ispitivanu grupu činilo je N 116 ispitanika (dece i adolescenata) uzrasta od 5-18 godina koji imaju dijagnozu celijačne bolesti. Kontrolnu grupu je činio isti broj zdrave dece koja su zadovoljila osnovne kriterijume „mečovanja“ sa ispitivanom grupom prema uzrastu i polu. Za procenu raspoloženja i otkrivanja depresivnih simptoma kod dece i adolescenata korišćen je Upitnik o raspoloženju i osećanjima (Mood and Feelings Questionnaire Short - MFQ). Rezultati: Utvrđena je statistički je značajno veća zastupljenost ispitanika kod kojih je prema graničnom skoru, moguće prisustvo depresivnih simptoma u grupi ispitanika sa celijakijom (p < 0,001). Zaključak: Kod dece sa celijakijom se moraju uzeti u obzir psihološki aspekti bolesti. Bezglutenska ishrana može stvoriti probleme u prihvatanju deteta od strane vršnjaka. Moguće je postojanje psihološkog stresa i neprijatnosti jer ih vršnjaci mogu izbegavati zbog drugačije ishrane. Prihvatanje bolesti i uspešno upravljanje dijetom bez glutena zahteva timski pristup.