SINDROM IRITABILNOG KOLONA KAO PRVA MANIFESTACIJA HAŠIMOTOVOG TIROIDITISA - Jandrić-Kočić, Marijana C (PONS - medicinski časopis, 2021)
Uvod: Hašimotov tiroiditisim ima kompleksan uticaj na gastrointestinalni trakt koji uključuje izmjenu hormonskih receptora, neuromuskularne poremećaje, miopatije uzrokovane infiltracijom crijevne stijenke. Prikaz slučaja: U ambulantu porodične medicine se javlja pacijent rođen 1976. godine zbog umjerenih bolove u donjem dijelu stomaka prisutnih unazad tri mjeseca koji se inetnziviraju prije defekacije i neposredno nakon iste popuste. Svakodnevno ima dvije do četiri tečnije stolice u kojima nije primjetio prisustvo sluzi ili krvi. Negira ranije bolesti kao i bolesti od značaja za hereditet. Fizikalnim pregledom se nalazi uredan nalaz. Ultrazvučni pregled abdomena u granicama dobi. Ultrazvuk štitne žlijezde (Dom zdravlja Krupa na Uni) utvrdi desni režanj dijemetra 48x24x10 sa hipoehogenim mjestimično kalcifikovanim nodusom dijametra 14x12 mm (ispunjava kriterijume Američke tiroidne asocijacije za aspiracionu biopsiju), lijevi režanj dijametra 44x20x14 mm. Urade se laboratorijski nalazi: TSH 7.66 mIU/l, FT4 6.42 pmol/l , TG 5080 ng/ml, Kalcitonin 8.94 pg/ml, TG- At 24.99 Iu/ml , TPO-At 500 Iu/ml. Pacijentu se daju upustva za higijensko dijetetski režim i uključuje spazmolitit i antidijaroik, te se isti upućuje specijalisti nuklerne medicine koji uradi aspiracionu biopsiju (TBSRTC IV-folikularni tumor). Onkološki konzilijum indikuje operativni zahvat (desnostranu lobektomiju) sa eks tempore verifikacijom i dalji postupak prema nalazu. Patohistološki pregled odstranjenog desnog režnja isključuje prisustvo maligne bolesti (struma coloides multinodosa glandulae thyroideae). Pacijentu se ukida antidijaroik i ordinira supstituciona terapija (Levotiroksin natrijum tablete 50 mcg 1x1 tableta). Naknadna proktosigmoidoskopija prikazuje uredan nalaz. Godinu dana nakon operativnog zahvata pacijent u remisiji bolesti. Zaključak: Dijagnostička evaluacija štitne žlijezde kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona značajno poboljšava kvalitet života, smanjuje radni apsentizam i troškove zdrvstvene zaštite