Karakteristike žena zavisnica od alkohol i dinamika tretmana - Milošević, Slađana V (PONS - medicinski časopis, 2021)
Cilj: Osnovni cilj istraživanja je utvrđivanje karakteristika i dinamike tretmana žena zavisnica od alkohola koje su se lečile u Кlinici za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje Beograd. Metod: Uzorak čini 136 žena zavisnica od alkohola koje su se u vreme ispitivanja nalazile na lečenju u Institutu za mentalno zdravlje u okviru Кlinike za bolesti zavisnosti, kao i pacijentkinje koje su se poslednjih pet godina bile na lečenju u dva odeljenja: Кliničko odeljenje i Dnevna bolnica. Istraživanje je obavljeno krajem 2017. i tokom 2018. godine. U istraživanju su korišćeni sekundarni izvori podataka, odnosno dokumentacija Instituta za mentalno zdravlje. U pitanju su istorije bolesti pacijentkinja i zdravstveni kartoni. Analiza karakteristika žena alkoholočara uzrasta od 18-68 godina, lečenih tokom 2018. godine, na Klinici za bolesti zavisnosti u okviru Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu. Za potrebe istraživanja, a polazeći od istraživačkih varijabli, sačinjena je posebna matrica za analizu sadržaja koja je popunjavana za svaku pacijentkinju obuhvaćenu istraživačkim uzorkom. Za statističku obradu podataka korišćen je SPSS 20 statistički program. Rezultati: Uzrast ispitanica kreće se u rasponu od 18 do 68 godina. Rezultati analize bolesti zavisnosti u primarnoj porodici pokazuju da u preko polovine slučajeva (51.5%) postoji istorija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u porodici. Ključni rezultati istraživanja pokazuju da najveću ulogu u lečenju zavisnosti kod žena imaju članovi porodice koji su učestvovali u lečenju i kod tih žena je ishod lečenja bio pozitivan. Zaključak: Na osnovu prikazanih rezultata i izvedenih zaključaka o specifičnostima alkoholizma žena, implicitna je veza između porodične situacije i podrške, i kod razvoja alkoholizma i lečenja. Ključne reči : žene, alkoholizam, lečenje, porodica, posledice